top of page

"KEIKOP KATTENKOP"

De Stichting Lucien De Gheus en het artistiek team rond Poezentroost slaan de handen in elkaar voor het initiatief "Keikop Kattenkop", dat plaatsvindt in het weekend van de Ieperse kattenfeesten (8 en 9 mei 2021). De titel verwijst naar de bijnaam van Poperingenaars en Ieperlingen.
 

"Keikop" "Kattekop" bestaat uit een thematentoonstelling in het museumhuis Lucien De Gheus en een participatieve publieke interventie "Poezentroost".  

Keikop Lucien De Gheus was een grote kattenvriend. Het dier duikt in eindeloze vormen op in een zeer groot deel van zijn werk, dat uit tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken, glasramen, keramiek, medaillons en plaquetten bestaat. Lucien De Gheus maakte jarenlang de plaquettes en keramiekbeelden voor de Kattekoninginnen (ca. 24 edities) en was nauw betrokken met Ieper en de kattenstoet. Het museumhuis zet zijn strafste werken gedurende twee dagen in de kijker. Voor jong en oud.

Laura Vandewynckel gaat in haar werk aan de slag met historische zondebokmythes- en rituelen en brengt ze op een lichtvoetige en creatieve manier opnieuw tot leven. In "Poezentroost" neemt ze het lot van de kat in historisch Vlaanderen onder de loep. Een van de merkwaardigste tradities is het Ieperse kattenwerpen. Gespeend van het oorspronkelijke geweld, is dit 4-jaarlijkse kattenwerpritueel voor Ieperling en bezoeker een tot de verbeelding sprekend en gemeenschapvormend ritueel. Maar wat was de oorspronkelijke betekenis ervan? In Poezentroost wordt de vermaledijde kat uit het verleden terug tot leven gebracht, in de vorm van een automaton. Ze speurt naar haar verhaal in de straten van het hedendaagse Ieper en Poperinge.

Keikop Kattenkop is een initiatief van de Private Stichting Lucien De Gheus
in samenwerking met het artistieke team rond Poezentroost: 

Laura Vandewynckel, Bert Van Dijck, Johanna Vanhaecke, Alejandro Rivas Cottle en Maarten Dirickx

De tentoonstelling loopt van 8 mei tot 15 augustus 2021 in het Museumhuis Lucien De Gheus. Voor meer info:
www.luciendegheus.be/nl_NL/contact/

De interventie gaat door op 8 mei in Poperinge en op 9 mei in Ieper, telkens van 11-18u

 

 

Vlaanderen_verbeelding werkt_websiteLau.
bottom of page